115 stora starka


Jag är ingen absolutist  jag dricker gärna ett gott vin eller en kall, svalkande öl. En god drink tackar jag inte helle rnej till. Men jag har en linje som jag alltid följer  - jag dricker ingenting som jag inte tycker är gott! Å så har det alltid varit - jag har aldrig pinat i mig en massa dåligt vin bara för att bli full.

Den där whiskeyn som sägs vara så bra för magen på charterresan har jag heller aldrig tagit - av den enkla anledningen att jag anser att whiskey bara är drickbart i form av Irish Coffe och vem kan starta en dag på beachen med en irish i magen?!

Å jag gillar After Work med öl och lite naschos och prat med goda vänner och okända som dimper ner. Å för att det inte ska bli fler goda öl än vad jag egentligen har råd med så tar jag aldrig med mig Visakortet på AW. Näe, jag tar inte springnota!  Utan precis så mycket i kontanter som jag anser att min budget tillåter.

Varför allt detta tjat om destillerade drycker när precis en av våra mest alkoholstinna helger precis passerat?

Jo för att jag hittade en broschyr i mina gömmor. Den berättade att i mitt län, pågår sedan 2006 ,en mobilisering mot alkohol- och drogrelaterad brottlíghet. Det kalla Mobilisering mot droger och är diverse myndigheter och kommuner i samverkan.  Polisen, Länstyrelsen, landstinget mfl.

Bl. a uppmanas  i broschyren föräldrar att inte köpa ut till sina barn. Å jag har aldrig förstått vad det är för korkskallar till föräldrar som gör det,  hur tänker man om man t ex köper ut till sin fjorton-femtonåriga dotter? Det finns de som gör det, faktiskt.

Sedan kommer en del information av typen "Visste du att i Jämtlands län:"  Å där står det som fick mig att studsa till.

En genomsnittlig flicka i åk 9 varje år  dricker115 burkar starköl!  115 burkar - det är någon som köper ut dessa, någon som förmodlligen inte finns där när hon mår dåligt och kravlar i diket och spyr. Någon som inte finns där när hon raglar hemåt i mörka vinternatten och i bästa fall undviker att bli påkörd. Någon som inte finns där när hon i värsta fall blir våldtagen.

115 burkar det är över femtio lite öl på ett år!  Till en kropp som fortfarande växer, till en kropp som kanske priorterat bort skollunchen för att träffa sin "utköpare" och få helgpåsen. Till en själ som kanske fortfarande är så liten och vilsen att den inte vet att den duger precis som den är.

Dessutom står det att vart femte barn i länet lever i ett hushåll där en vuxen har "riskbruk" av alkohol.
Hur mår de barnen? !

Obs! Viktigt!

Om du klickar in på länken nedanför så kommer du till en blogg jag läser ofta, ofta. Jag har träffat henne i verkligheten och hon är precis lika go' som hon ser ut på bilden. Å av henne fick jag en kurs, hon är verkligen jättesnällast!

I inlägget jag länkar till berättar hon om  Mats, en fantastisk person, han föreläste på kursen jag var  på också. Å hans föreläsning var den som verkligen berörde, eller rättare sagt upprörde. Den som jag relaterade till när någon frågade om det var en bra kurs.

Gå in på länken, nu genast: hos Christina på Tara .

Annika funderar

......  på hur det ser ut i huvudet på en del strax innan tankarna formuleras till ord...för det kommer ut så knäppa saker!

mammaliv på gång

I går var det städdag. Tre år på internat innebär en massa saker! Som ska packas, slängas eller återbördas till rätt ägare.

Jag och en annan kvinna med internatbarn konstaterade att den mesta packningen bestod av kläder. Å ändå har de aldrig något att ta på sig och behöver ständigt nytt, nytt!?!!?

Rent var rummet när vi var klara, vi skurade med såpa både högt och lågt.

Det var som om vi försökte skrubba bort vemodet över att det var över. Gymnasietiden. Internatlivet. Det livet som de både hatat och älskat.  Det liv som varit vardag större delen av året. Det liv som det varit skönt att lämna för ett lov. Det liv som det varit skönt att återvända till efter ett lov. Nu är det inte så längre.

Nu väntar nya äventyr men först ska det vara lite sommarjobb. Å ett vardagsliv med mamma igen. Kan vara nog så svårt. För oss bägge. Men också alldeles underbart emellanåt!


Rapport

Jag är studentmamma.

Avslutningen i domkyrkan var perfekt.

Regnet höll sig borta vid utspringet.

Å Sverige vann över Malta med 4-0.

Jag är trött.


I morgon

I morgon blir det regn. Inte duggdito utan r e g n.  Vilket är bra för potatisen.

Men för mig hade det gärna fått regna vilken annan dag som helst på året!  Utom i morgon.
Det är ju den dagen mammahjärtat ska slå av glädje, stolthet och ...tja, vemod? Det är den dagen mamman ska knäppa kort, hålla den specialgjorda skylten högt och gråta en skvätt eller två.

Min dotter tar studenten. Har inte Gud, vädergudarna, SMHI, vader.nu och schamanerna i vildmarken fattat detta;
MIN DOTTER TAR STUDENTEN, det ska inte vara en jälva massa dräll från från molnen! Det ska vara vindstilla och lite solsken.

Man kan inte få allt?! Är det sant? Inte ens i morgon? Snäääääällla!

Nu ska jag stolpa upp lite till talet.

Sursöndag

Nu är smekamånaden över! Jag är sur, verkligen skitsur på Såny. Bara vi kommer hem ska jag gå med honom till affären och han ska få stå till svars för vad han är!

I går, äntligen, kopplades mitt  Officepaket in och även en liten käck mus att förflytta sig över sidorna med. Jag var nöjd. Såny var nöjd. Trodde jag.

Han har krånglat lite emellanåt, strulat runt lite med att kopplas upp  fel eller inte alls.Haft lite hyss för sig med att ofta få mig att tvingas välja neka/tillåta åtkomst. På kvinnors vis har jag haft överseende och tänkt att det bara är nåt tillfälligt. Å ibland har jag t  o m skyllt på att det beror på mina egna begränsade kunskaper. Tagit på mig skulden liksom. Superkvinnligt va?

I morse så startade jag upp lilla Såny igen. Å då vill den jäkeln inte ens starta upp sig! Å än mindre stängas av. Bara stod och stampade utan att ens fråga efter mitt lösenord. Jag drog ur stickproppen och tog ur batteriet och gjorde sedan tvärtom - satte i dem igen. Då fick jag någon elektroninsk hjälp. Jag förstod på informationen att Såny var lite skadad och eventuellt kunde det vara allvarligt.

Ja, vad ska man göra? Jag gjorde som så att jag gjorde allt jag blev tillsagd att göra eftersom cyberdoktorn lovade mig att det enda som kunde hända var just precis det som hände. Att nyinstallerade grejer kunde rikskera att försvinna. Satan i gatan  - vad trött jag blir. Ska jag behöva "offra" en till av de tre installationer som ingår i Officepaketet?

Näe, har fortfarande någon slags gratisvariant av Office att pröva i 60 dagar, den får det bli och så blir det liten vända till inköpsstället när vi kommer hem. För någonstans inne i mig gnager oron att jag lyckats få ett sk måndagsexemplar av den sköne ynglingen.

Dessutom så förlorade Sverige den viktiga landskampen. Å det var inte Danmark som var bra.

Match, nationaldag åsså jag

Snart börjar matchen, Sverige tar emot Danmark på Råsunda. För den som är oinsatt och ointresserad men vill hålla uppe sin allmänbildning: Det är en VM-kvalmatch. Jag skulle egentligen vara där men nu är jag här. Hos dottern.

Nationaldagen har jag firat med en frunch med dottern och sedan fotboll. Å nu mera fotboll, se ovan.

Jag har inte full koll på tillvaron just nu för jag går fortfarande omkring i onsdagskvällens balrus!  Dotterns bal. Tittar och tittar på fotonen och blir så där mammaglad i hjärtat över att det blev en sådan bra kväll. Klänningen, frisyren, make-upen och kavaljeren  därtill - jättefint.  (Tänkte lägga ut en bild men kom på att jag kanske ska kolla om  det är ok först!)

Jag njuter av att vara ledig, njuter och stökar. På onsdag är det studentdags!


RSS 2.0