tvåtusentio

2010 är snart slut och det är jag också. I allafall efter den här dagen. Men det man inte har i huvudet får man ha i fötterna sägs det. Så ni kan ju tänka er hur tomt det varit i min skalle idag - jag har gått 27 455 steg...

Hoppas ni får en finfin nyårsafton!
                                                        
                                         

                                                     


      

Skinksvar


Jag fick några svar på mina funderingar om skinka eller kalkon. Å jag har inte besvarat dem - det är lite oförskämt när jag ställt en fråga, får svar och sen bara "skiter" i dem! Å det sägs ju att det är tanken som räknas...Jag tänkte, men hjärnan var lite snabb och slö på en och samma gång där före jul! Så det kom aldrig på pränt det som jag "svarde" i mitt huvud. Men det var ungefär så här:

Ingen skinka här. Jag nöjer mig med den jag får äta när jag är bortbjuden. Så svarade Maj.
 Hm inte så dumt egentligen, men vi är en liten släkt och vi är inte bortbjudna så mycket i julmatstider.

Jag är inte på långa vägar klar..men vi brukar inte fixa såå mycket mat, men en skinka är ett måste, den ska kokas och sedan griljeras. provsmakningen av en ljummen skinka, guuud så gott. Så svarade Ninni
Ja, skinkan är godast den där provsmakningsstunden.Men den ska vara ugnsbakad, anser jag.

Det blir jul i alla fall, både med eller utan kola och saffranskaka :)
Så sant påpekande av Anneli! Vi hann med kolan och jag ska försöka mig på en saffranskaka nu i mellandagarna i stället.

Å jag griljerade bara halva skinkbiten, resten har jag i frysen.
Fast jag har så här på juldagen börjat fundera - är det värt pengar och tid? Det är bara jag som äter den, dottern hon tycker inte att den är speciellt viktig för en fungerande julhelgsmeny. Men som jag skrev i mitt förra inlägg så är den där stunden julfriden för mig...Fast det skulle den säkert kunna vara med en kopp te också, bara jag får njuta av att allt är klart och tända ett ljus och bara filosofera en stund för mig själv.

Tja, det är ett helt år till nästa gång så jag hinner ju fundera fler än en gång på hur det ska vara!


Julefrid

Allt är klart. Skinka är nygrilljerad.De första smakbitarna ligger på en hårdbrödsmacka.
Lite senap. Ett glas öl. Några tända ljus.

Då är min stund. Min julefrid.

GOD JUL!


Fjärde ljuset och i fas?

Fjärde adventsljuset tänt - men hej och hå vart tog december vägen? Å jag som skulle vara så i fas i år...

Jag har inte kokat kola, gjort saffranskaka, slagiit in alla julklappar, inte ens köpt alla ännu! Men jag har bakat pepparkakor och plockat en- och tallris. Å inhandlat lite prinskorv, leverpastej och en del annat i julmatsväg.

Det värsta jag inte gjort är att köpa julskinka! Snart gapar skinkkylarna tommai butikerna! Jag har velat fram och tillbaka - det känns lite onödigt, dottern äter inte så mycket skinka och jag kan nöja mig med lite grann bara. Fast å andra sidan så är det när det luktar nygriljerad skinka som julen är på plats...Jag vet att det går fort och lätt med de färdigkokta men se jag vill ha en rimmad som jag ugnsbakar och sedan griljerar.
Ett tag funderade jag dessutom på att köpa kalkon, det fanns en skinkliknande sak (kalkoner har de en skinka?). Lät som lite hälsosammare men då tystades hälsofreaksliknande tankar ner av snåljåpen...den var nämligen rätt dyr.

Hur gör ni? Med skinka/kalkon alltså.

Vad gäller ofasen så vet jag att det brukar lösa sig - man får helt enkelt gena lite på slutet så ser det ut som man är i jättefas!


Parasitprat

Den elakingen som härjar i vårt dricksvatten verkar vara hittad - eller i allafall den s a s felande länken som gjort att parasiten hamnat i vattnet vi druckit.

Numera har vi dessutom vant oss vid att det är rätt kallt, -11 är som en sommardag. Så vi behöver inte prata väder.Vi saknar nämligen inte samtalsämnen så länge vi har parasiten!

Å koka vatten går bra. Dock har jag upptäckt att rejält uppkokt avsvalnat vatten smakar annorlunda. Jo, man kan ju tro att vatten inte smakar något, bara är sådär neutralt svalkande. Nåt är det som försvinner i kokandet - kan det vara salter och mineraler? Man vänjer sig, i allafall jag och några till. Men inte alla. I vilken del av landet tror ni Loka, Ramlösa  m fl flaskvattenstillverkare har fullt schå med att leverera just nu. Ni får bara en gissning.

Å nu är det dags att sova!

RSS 2.0