Friluftsdag

Jag är alldeles matt - en hel skoldag, så när som på två timmar tillbringades utomhus idag. Skönt om än lite kallt och blåsigt. (I går var det sommar men absolut inte idag!) Vi lekte, hade båtrace, grillade hamburgare och hade allmänt trevligt. Men för en som varit låg-aktiv i nästan en vecka..
 
.Vi gick dit och tillbaka, ca 3 km skulle jag tro. Dit gickdet smidigt. Hem fick vi gissa antal lyktstolpar efter en sträcka, sedan björkar och sedan hur många svarta bilar vi skulle möta sista biten. Allt för att de trötta barnbenen inte skulle få kontakt med hjärnan och få reda på hur trötta de faktiskt var...
 
Jag behöver f ö inte oroa mig för att ha gått för lite idag...Stegräknaren står på 22 039 steg, 
 
 
 
 
 
 

VM

I den här av landet jag bor i ska Sverige stå värd för två VM under några intensiva veckor 2019. VM i utförsåkning körs i Åre och VM i skidskytte går av stapeln i Östersund. 
 
I kväll har jag varit på informationsmöte om skidskytte-VM - för oss som kan tänka oss att vara funktionärer. Så nu ska jag ansöka och får jag ok så vet jag redan vad jag gör några veckor i mars 2019
 
2007 var det VM i utförsåkning i  Åre och 2008 i skidskytte i Östersund.  Å nu är det alltså dags igen. Lite fränt att två så pass små orter kan fixa två så pass stora mästerskap, tycker jag. 
 
Till VM:et 2008 kom Snöhjärtat som en symbol för vår lilla stad och det  är fint, tycker jag.Lite frostigt elegant.
 
 
 
Bildresultat för skidskytte 2019
 
 
 

Sjukrapporten

Idag har jag inte gjort så mycket - hittade lite filmer och serier på tv som  jag glott på. Så sent omsider smög sig rastlösheten på. Det tar jag som ett tecken på att jag börjat vila klart!
 
Nu har jag dammsugit ordentligt, tog nån liten paus här och där bara. Det var rätt jobbigt egentligen - framförallt för att det krävs så mycket plock innan det blir klart att dra runt dammsugaren.Dessutom var det lite för längesedan jag använde den så det tog en stund... 
 
Jag känner mig rätt frisk men det sprakar i öronen. I morgon ska jag ta en promenad, lite längre än till soptunnan.Så får jag se hur kroppkakan känns. Min plan är att jobba igen på onsdag. 
 
Så snart onsdagsjobbet är över ska jag på massage. Blir bra det.
 
 
 

(O-)Gräset gror

Så är den här söndagen snart över och jag ska sova  snart. Jag vilar min lekamen från jobbet i morgon också. Å på tisdag har jag bestämt. Sedan hoppas jag att  orken är tillbaka lite mer än vad den är idag.
 
För ork behöver jag - jag har en trädgård som drar iväg och grönskar och ogräsar sig. Å så måste jag ju städa lite mer i stugan. Å klippa gräset där också.  Inget av det kan åtgärdas om jag ska hålla på att vara i soffan eller sängen mest hela tiden.
 
Så vi säger att jag är frisk på onsdag senast eller hur?!
 
 
 
Bildresultat för ogräs tecknat
 
 
 
 
 

Vetegroddsjakt

Idag skulle jag baka tekakor. Med vetegroddar i. Jag for på tre affärer innan jag hittade det. Sen for jag hem och bakade tekakor. Efter ett annat recept,utan vetegroddar...
 
 
 
 
 
 
 

Kvällsljuset

Oj,helt plötsligt är klockan över halv tolv på kvällen! Jag blir lite lurad av att kvällarna blir ljusare och ljusare. Det går undan nu! 
 
Det här försommarljuset är nåt speciellt, det tycker jag. Å kanske är det som folk säger att kvällarna blir längre - hur det nu går till, en kväll är väl en kväll liksom? 
 
Det blir ljust väldigt tidigt och fort också...det har jag lite problem med. Jag ska åtgärda det så gott jag kan - det står en rullgardin med mörkläggningsduk lutad i ena hörnet i sovrummet. Den ska upp på plats också...
 
Godnatt!
 
 
 
 
 
 

Förflyttning...

Japp, idag har jag förflyttat mig. Mest mellan sängen och soffan. Så mycket annat har jag inte orkat.
 
Ja, jag försökte gå till lilla närbutiken. Å jag klarade det men väl hemma igen så tog jag helt slut och febern rusade i kroppen. Man kan säga att jag vart lite matt.
 
Varför jag inte tog bilen? Det har sin förklaring - jag hittade inte bilnyckeln! Det är lite stressande för jag  har bara en nyckel. Så varje gång jag förflyttat mig har jag spanat efter den. T o m i kylskåpet har jag tittat. 
 
Allt som inte är stulet kommer tillbaka, sägs det. Det stämmer! Jag hittade den nu precis innan jag skulle gå o ch lägga mig. Så ordningen är återställd.
 
Egentligen ska jag jobbba i morgon - det har jag ställt in. Den här kroppen är inte gjord för ett åttatimmars pass just nu.
 
 

Där dundrade snuvan in!

Näe, den var inte snäll med mig kroppen...Dundersnuva, hosta och feber - allt kom på en gång! Jag orkade inte jobba hela dagen...Gick hem ett par timmar innan jag egentligen skulle. 
 
Det blev ett par timmar i sängen som följts av några timmar i soffan...Nu är jag på väg tillbaka till sängen igen, med en trave näsdukar. Som kommer att gå med strykande åtgång, känns det som. 
 
Ha en skön helgdag i morgon!
 
 
 
 
 

Vårsnuva

Jaha, nu är den på gång, vårsnuvan! Vad jag nu ska med den till...
 
Egentligen är jag inte förvånad för jobbtempot har varit lite väl intensivt efter påsk och någonstans brukar kroppen börja protestera. Det har den gjort rätt ofta, på olika sätt senaste veckorna. 
 
Jo, jag har lyssnat men sedan har jag gått vidare. Så kroppen börjar ta till samma vapen - "lyssnar inte du på mig så lyssnar minsann inte jag på dig heller!"   Så nu struntar min kropp i att jag har "det och det" på jobbet som måste göras, att jag använder lite fritid nu och då till jobbet...
 
I morgoon måste jag jobba, kanske kan kroppen vara lite snäll och låta mig orka det?!
 
 
/lånad bildBildresultat för näsduk
 
 

Trött tant...

Det sprack - sovplanen alltså. Jag var tvungen att se tredje perioden klart. Ja, resten fattar ni själv va? Förlängning och straffar -hur lång tid kan en ishockeymatch ta?! 
 
Ja, den kan ta alldeles för mycket av en tants sömntid...jag fick ju så lov att lida mig igenom alltihop. Å om någon händelsevis missat det: Sveriges hockeyherra Tre kronor är världsmästare! Sicken tur - det var ju s a s mödan värt att sitta uppe till strax före midnatt.
 
Men det tar ut sin rätt. idag är jag en trött tant.
 
 
 
 
 
 

Hemma!

Nu är jag hemma i min egen soffa sedan en dryg timme. Så jag har alltså kört bil igen idag. Cirka 60 mil. Så nu är jag lite trött och ska krypa ner i sängen. 
 
Det pågår final i ishockey-VM, Kanada mot Sverige. Men jag känner att Tre Kronor-grabbarna får klara det här utan mig. Jag behöver sova inför morgondagen - jag börjar 6.30 och ska egentligen sluta 15 men är ombedd att vara med på ett utvecklingssamtal. Så då får det bli så. 
 
I övrigt vet jag inte hur veckan ser ut - mer än att det är helg på torsdag och ingen skola på fredag. Då är det lugnt och skönt, "bara" fritids . 
 
 
 
 

Filmtajm

Ikväll har vi tittat på en film, i den nyinförskaffade tv:n. Det vi såg var en agenthistoria - ärligt talat hade nästan hela filmen gått innan jag hade alla figurer på plats. Å storyns alla delar.  Vem var dubbelagent, kunde nån lita på nån? Varför sköt han honom och inte henne?  Till slut la jag bort tänkandet med frågor och bara kollade. Intensvit så jag inte skulle missa nån liten tråd.
 
Tja, det knöt ihop sig på slutet så jag förstod vem som lurat vem och varför. Själv ska jag försöka lura mig att sova nu, det gick bra i går kväll trots värmen. Kanske hjälpte det till att jag var rätt trött efter den långa bilresan. 
Eller lång och lång - finns väl de som kör längre men det var längesedan jag brände iväg närmare 60 mil på en dag. 
 
Hörs!
 
 
 

Sommar

Nu är det sovdags i ett varmt Solna. Rena sommaren jag åkte till idag.😀
 
 

Halvpackad

Ja, nu är jag halvpackad! Fast alltså inte av alkoholhaltiga drycker! Jag har nästan packat klart för helgens tripp.
 
I morgonbitti åker jag till dottern en sväng. Med bil. Å den är inte halvpackad  - den är helpackad! Diverse saker som ska levereras nu när hon fått sig en liten etta att husera i. 
 
Så nu ska jag bara plocka ihop mig för lite sova! Natti!
 
 
 

Kraftlös

 
Dagen med schemaläggning tog på krafterna...Vi försöker vara så rättvisa som möjligt för att alla ska bli nöjda och glada. Men det är inte lätt - ibland krockar förutsättningar och önskemål. Å även om det är fredag är det alltid någon som måste stänga!
 
Imorgon väntar en utvärderings/planeringsdag. Jag känner mig rätt oförberedd. Å faktiskt ganska oinspererad också...
 
 
 

Organisation

Ikväll har vi haft APT (arbetsplatsträff). Det är oftast information om det ekonomiska läget - det var det i kväll också. Men det missade jag för jag hade ett barn att ta hand om till 17.20. 
 
När jag tassade in var det presentation och diskussion om den nya skolan som är tänkt. Dvs en skola som i dagsläget är två som ska till- och ombyggas. Jag har trott ända från första början att det vore billigare att riva skiten och bygga helt nytt. Men si det tror inte diverse folk i förvaltning. Å redan är starten av den nya skolan framflyttat ett år...
 
Vi avrundade med det mest intressanta. Organisationen av skolan kommande läsår. Vilka arbetslag blir det etc. Jag är relativt nöjd - jag får fortsätta med flertalet av de barn jag har idag. Å det borde innebära att jag har möjlighet att få jobba med det jag önskat på fritidstid. Klubbverksamhet. För dem som fyllt 12 år. 
 
Jag har aldrig jobbat med klubb -  i vår särskola har de  ofta ingått i ordinarie fritidshemsverksamhet. Nu är det så många barn i den åldern att det blir en fristående klubb. Jag hoppas på möjligheter att få ge dem en massa social träning, för det är nåt som de verkligen behöver!
 
Jaja, vi får se hur det blir. Mötet tog slut en kvart efter utsatt tid. Vilket faktiskt är lite ovanligt, vår chef är rätt noga med att hålla på sluttiden för dessa kvällar. Det är bra, tycker jag. 
 
Ha det!
 
 

Reservdäck

Jag kör ju omkring i en liten Renault Clio. För jättelängesedan hade jag en punktering. Efter mycket möda lyckades  jag och min jobbarkompis få fram reservdäcket så jag kunde ta mig till däckfirman och köpa ett nytt däck.
 
Reservdäcket sitter under bilen! Man vrider på nåt verktyg inne i bilen och vips åker det i backen! Helt lätt var det inte att få till det, men att få tillbaka det på plats var etter värre. Så jag gav upp och har åkt omkring med däcket i bagaget - det tar upp en del plats i ett redan litet utrymme. 
 
Idag for jag till verkstaden och bad om hjälp. Det fick jag eftersom det är en snäll verkstad. Men han bilmeken var faktiskt tvungen att hissa upp bilen! Inte med min lilla domkraft utan inne i verkstadshallen  for lilla Marta upp i höjden med hjälp av en lyft. Jamen alltså, vad är det här - ska en inte kunna göra ens det, sätta tillbaka reservdäcket utan att fara till verkstaden...?!
 
 
 
 
 
 

Smart ?!

Ja då var det dags igen, för en ny arbetsvecka. Jag kör en kortvariant med en semesterdag på fredag.smart va?  Men innan dess är det nog fullt ös.
 
Jag vet inte riktigt hur de styrande tänkt i kommunen; barnen har en lovdag på onsdag för att lärarna har studiedag. Det finns säkert nån orsak men mitt i veckan tycks inte så smart.
 
Den 5  juni är oclså en dag som inte är så genomtänkt. Istället för att lärarna (som har visst antal arbetsdagar de ska göra per läsår) börjat tidigare efter jul eller längre efter skolan så ska de jobba!  Å eftersom den dagen ligger mellan två röda dagar (söndag och nationaldagen) blir det dyrt för arbetsgivaren (kommunen) för då ska alla ha ob-tillägg hela dagen!  Tycks inte heller så smart.
 
 
 
 
 
 

Trädgårdsjobb

Idag var det trädgårdsdags! Nu är ju inte trädgårdspyssel min största talang men jag tog i allafall itu med lite krattning och klippte ner lite visset skrufs.
 
Näe, jag krattade inte hela min lilla tomt...Men det var varmt och skönt ute, jag kunde jobba i kortärmat. Det kunde man inte drömma om förra helgen då vinden inte bara var kall utan isig.
 
Jag har aldrig tyckt att trädgårdsarbete är rogivande och själslig balsam. Jag gillar inte det där att ligga och plocka små ogräs i rabatten och plantera, göda mm. 
 
Kratta är ok. Liksom att kapa grenar. Det där lite mer grova. Finliret är varken kul eller rogivande.  Jag vet att trädgårdskötsel används ibland som rehabåtgärd. Skulle nog inte funka på mig. Däremot att strosa runt i en vacker trädgård. Som nån annan gjort i ordning...
 
 
 
 
 
 
 
 

Fredagsrapporten

Jodå, jag sov i natt också. Lite längre - från 22.45 till ungefär fem. Jag låg kvar till klockan ringde - vid  halv sex. Idag stod det öppning av fritids på jobbet, en lugn morgon med filfrukost.
 
Det fanns lite energi  kvar i kväll - det är inte alla dagar. Så jag har städat kylskåpet. Under pauserna av Let´s dance. Annars är jag ingen fan av tv 4:as alla reklampauser men idag var dom bra att ha.
 
Sedan ett tag har jag återgått till att använda stegräknare. För att ha lite koll på att jag rör mig i vardagen. Just nu står den på 17 432 steg. Det är jag nöjd med. 
 
I  morgon är det dags att kratta gräsmattan och sedan fara i väg och jobba lite på fotbollsmatch. Det är så jag gör denna säsong, jobbar lite på matcherna - inget övergripande ansvar.
 
Ha en skön helg!
 
 
 
 

Vaken i ottan

I går somnande jag vid 11-snåret på kvällen. Det var väl en rätt bra tid, kan man tycka. Problemet var bara att jag vaknade tjugo i fem i morse...
 
Pigg och utsövd kände jag mig märkligt nog. Så efter att ha legat och läst en timme klev jag upp och for iväg. På Itrim och rev av ett träningspass. Sen for jag på jobbet. Kände mig fortfarande pigg. 
 
Frampå eftermiddagen avtog piggheten en del, vi har barn som nästan suger musten ur en. Så var det idag. Det sliter på psyket, minst sagt. Jag klarade dock av dagen, fick nån penna kastad på mig och nåt "fulfinger" emot mig och fick höra att jag är ett pucko. Samt nån smäll. Det är ju gulligt med barn eller hur?
 
Nåväl, både jag och barnen överlevde eftermiddagen. Efter jobbet hade jag en tid hos min lilla knådartant. Jisses, vilka nypor hon har. Det var en skön massage av min rygg och mina axlar som avslutades med att hon "sträcker" mig. Helt plötsligt kände jag mig en decimeter längre! 
 
Jag tog mig en inköpsrunda eftersom kylskåpet ekade lite tomt. En timmes vila på det före middagen. Bara vila, inte somna. Det gick bra. Men om jag går och lägger mig nu, strax efter 22, vaknar jag väl vid fyra-snåret....
 
 
 
 
 
 

Mirakel?

Ikväll har jag haft middagssällskap. På lokal dessutom. Av en fd jobbarkompis som är tjugo år yngre men klok som om hon levt 100 mer än mig.
 
Hon bor en bit i från stan, utanför ett litet samhälle Därifrån far hon varje vecka ett par dagar och vilar sig mentalt och tränar upp sig fysiskt på ett rehabcenter här i stan. 
 
Läkarvetenskapen är förvånad - hon går och har åkt skidor i vinter. I veckan tog hon sig upp på cykel en sväng. Å då sitter hennes skada i den del av hjärnan som styr förmågan att gå, röra fötterna! 
 
Så snacka om att hon lurat hjärnan! För hon visste inte att det var så, att hon inte skulle bli så bra på att ta sig fram...hon bara ska!
 
I eftermiddags hämtade jag henne från rehabstället och vi gick som sagt ut och åt. Jag är fulltankad med mat, tankar och glada skratt. Så skönt.
 
Ett anerysm, ett brustet blodkärl i hjärnan som i sin tur ledde till blodproppar på lillhjärnan. En månad nedsövd i Umeå, en månad på strokeenheten, två operationer av hjärnan...tja, egentligen är det ju helt osannolikt att vi idag, nio månader senare kan göra detta restaurangbesök! Lite av ett mirakel faktiskt.
 
 
 
 
 
 

Fritidshemmens dag!

Idag, andra tisdagen i maj är det fritidshemmens dag! Den firas på allehanda vis på fritidshem över hela Sverige! Så också hos oss. På fotbollsplanen var det dans, dansstopp och lek. 
 
Birger, det lilla Storsjöodjuret, kom och dansade lite och sedan bjöd han alla barnen på glass! Några små flickor från grundskolan tittade förvånat på sin glassar och sa; men får vi glass före mellis?
 
Bildresultat för birger storsjöodjuret
Ungefär så här ser han ut den gode Birger!
 
Därefter var det dags för mellis, som var varm korv med bröd som serverades från vår lilla kiosk. Gott och glatt hela eftermiddagen!  Solen sken - efteråt. Innan  och under firandet var det: kall vind och rejält med hagel som låg kvar som en vit matta över mössor och jackor och t o m en stund på planen, Det gick att krama ihop haglet till bollar! 
Å som sagt, andra tisdagen i maj...
 
 
 

Presidentvalet igen

Apropå mitt inlägg om franska presidentvalet - jag är inte totalt okunnig om kandidaterna. Det känns bra att Marine Le Pen inte vann valet! Macron som president - återstår att se vad han får till. Honom är jag kanske lite okunnig om men tror att det är bättre än Le Pen.
 
Däremot själva processen fram till det avgörandet valet - det verkade vara en lång process där flera kandidater föll bort under vägen. Påminner lite om en VMturnering i handboll eller nåt. Det är många från början men allteftersom decimeras skaran. Till slut är slutspelskandidaterna klara och av dessa möts de två med flest poäng i en final. 
 
Fast vårat valsystem kanske ser konstigt ut betraktat med utländska ögon. Nu röstar vi ju inte fram en president men vi väljer ju till flera olika politikerstyrda verksamheter samtidigt. Det kanske inte alla länder gör?
 
Ja, det är inte lätt med politik. 
 
 
 
 
 

Burr!

Idag tog jag mig för att åka ut till stugan för att "städa in" våren. Jag började med altanen - det var en massa löv och barr som behövdes sopas bort.Sedan ställde jag fram uteinnan jag tog itu med sovrummen. 
 
Ut med madrasser. täcken etc. Hängde ut täcken, vädrade kuddar och madrasser - men det var satan så kallt. Iddes inte försöka få till nån värme inne och sitta där och kura. Så när rummen var återställda men i nystädat skick for jag hem. 
 
En ny arbetsvecka  är på ingång och det är ju tur att jag inte hängt undan vinterkläderna för som jag förstår så är det läge att dra på sig dem! I maj...
 
 
 
 
Bildresultat för termometer minus
 
 
 

Nästan

Jag kan meddela att jag köpte inga ljus, inga ljuslyktor. Några matlådor i glas slank ner och nästan inga servetter till mig...jo, ett litet paket. Jag lovar, det var litet - det var kaffeservetter.
 
Vilken människa använder kaffeservetter idag, kanske ni undrar. Jomen, jag gör det. När jag fyller år och väninnorna bjuds på kaffe i ärvda finkopparna!
 
 
 

Imorgon lördag

I morgon åker jag söderut. En bit söderut iallafall. 
 
Staden jag ska till stoltserar med ett sådant där gigantiskt möbelvaruhus i blått och gult...Ja, jag ska på Ikea. Jag vet inte om jag behöver något därifrån men det brukar ju s a s lösa sig, haha. Tyvärr måste jag erkänna att mitt servett- och ljusförråd är rätt välfyllt. Så det blir det inte, Jo, syrran ville ha lite servetter så då får jag ju tillgodose servettinköpsbehovet (bra ord va?) på så sätt.
 
Efter Ikea-besöket  kommer jag (och kompisen jag bjudit med) att åka in till själva centrum och se fotboll! Dottern och hennes nya lag ska spela seriematch där på eftermiddagen. Den ska vi se och sedan försöka lämna liten låda med grejor till henne och så klart kramas lite. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(Bild lånad från, tror jag, bloggen Herr och fru Lagergren)

Frankrike

 
Bildresultat för frankrikes flagga karta'
 
 
Jaha, det är dags för presidentval i Frankrike. En lång process innan man är framme vid "slutomröstningen" verkar det som. Jag har inte riktigt full koll, det måste jag erkänna. Har ni?
 
Känslan är dock att det är väldigt bevakat av svensk media. Har det alltid varit så eller varför är det så välbevakat nu? Egentligen är det konstigt så lite man vet om hur valprocessen går till i de olika Europiska länder.
 
 
 

Ikväll

 ...är jag alldeles för trött för att skriva blogginlägg... Natti.
 
 
 

Läget?

Hej. Idag mår jag rätt gott. Arbetsdagen har förflutit och det lugnt i jämförelese med förra veckan. Vikarien på plats och verkar okej. Ni får hålla tummarna för att det funkar!
 
Idag har jag tränat - sedan någon månad har jag tagit tag i min träning på Itrim igen. Jag har lagt mig på en rätt låg nivå, satsar på en gång i veckan. Trots den låga ambitionsnivån märker jag att jag orkar ta i lite mer nu än för några veckor sedan!
 
Försöker också få till 10 000 steg/dag. Vilket en del dagar medför att jag behöver promenera en sväng efter jobbet. Å jag mår allt lite bra av det, måste jag erkänna. Det är nåt både uppfriskande och meditativt med promenader. 
 
Här hemma är urplockandet av diskmaskinen gjort och en maskin tvätt körd - sicken huslig typ jag är!
 
 
 
Relaterad bild
 
 
 
 

Valborgsmässoafton

 
 
Annika Röstlunds foto.
 
Förra helgen åt jag ju surströmming och i går kräftor! Det var så vi startade vår valborgsmässoafton jag och min kompis. Vi satt länge och pillade med detta så till slut var det dags att gå ut och elda!
 
Annika Röstlunds foto.
 
Hon gör detta varje år, eldar upp lite från sin trädgård, adventsgranen mm. Jag tycker det är lite halvläskigt - jag är rädd att elden ska sprida sig. Men hon har koll min kompis och det gick bra. Vi sjöng lite också, de strofer vi kunde på "Vintern rasat.." och "Sköna maj välkommen" . Men inga smällare och raketer. Det var överhuvudtaget väldigt lite raketer. Läste i vår lokaltidning att försäljningen av smällare och raketer minskat ordentligt in för sista april. Det gör inget.
 
Sen har hon en annan tradition också - att äta varm korv och potatissallad efter eldningen. Så klockan tio på kvällen åt vi det. Sedan intog vi efterrätt...Så vi gick absolut inte hungriga till sängs!
 

Annika Röstlunds foto.
 
 
Men det var en vacker kväll!
 
 
 
 

RSS 2.0